Kalafior
04 lipca 2019, 22:16
Sezon w pełni, każdy griluje, ale co jeśli znudziła nam sie tradycyjna kiełbacha?Podsunę wam kilka prostych pomysłów..
Zaczniemy od kalafiora na dwa sposoby..
I KLASYCZNY:
Składniki:
1 średniej wielkości kalafior,
masło,
bułka tarta,
sól,
sreberko
Przygotowanie:
Kalfiora podgotowujemy w osolonej wodzie (od zagotowania około 5 minut) - ma być lekko twardawy.
Gdy przestygnie rozdzielamy różyczki, każda kładziemy na kawałek sreberka, ma to kawałek masełka, soli, bulki tartej i .. zawijamy w te sreberka! i na grilla!
II NADZIANY:
Składniki:
1 średniej wielkości kalafior,
pół kg mięsa mielonego,
1 jajo,
garść bułki tartej
około pół szklanki zimnej wody,
sól, pieprz, ostra papryka,
świeży czosnek (starty)
1 cebuka pkrojona w kosteczke podsmażona
Przygotowanie:
Kalafiora podgotowujemy, ale tym razem nie rozdzielamy różyczek, a wydrążamy głąba.
Mięso mielone doprawiamy jak klasyczne mielone ( w moim przypadku jest to tylko sól, pieprz i ostra papryka, duuuuużo czosnku, ale możecie dodać co tylko chcecie i co lubicie - ważne by było wyraziste) dodajemy podszklona cebulkę, bułke tartą, jajo i zimną wodę. dobrze treba wyrobić masę.
A teraz w każdą "dziurkę" kalafiora upychamy mięso. Zawijamy w te sreberka i na grilla lub w domowych warunkach do piekarnika( 180 stopni około 30-40 minut - w piekarniku warto z 10 minut przed podaniem zapiec bez sreberka)
Dodaj komentarz