Archiwum lipiec 2019


Pieczarki
04 lipca 2019, 22:43

Dwa sposoby na grilowane pieczarki, znowu klasyczne i nadziane :)
Klasyczne:
Pieczarki myjemy, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Kładziemy na sreberka, każdą pojedyńczo na kawałek sreberka, kładziemy na nie kawałeczek masełka,plasterek czosnku i opcjonalnie kawałek szynki, boczku - co lubicie, szczypta soli i pieprzu i zawijamy :)

Nadziane:
Składniki:
Pieczarki(około pół kg) 
pół kg mięsa mielonego,
ulubione przyprawy(w moim przypadku sól, ostra papryka, pieprz, odrobina magii, zioła prowansalskie)
czosnek, 
cebula, 
pomidor,
olej do podsmażenia,
10 dag zółtego sera
Pieczarki myjemy, delikatnie wyciągamy z nich nóżki. Nożki kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Cebulę i pomidora kroimy w kosteczkę, czosnek ścieramy na tarce i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy nóżki z pieczarki i  mięso mielone, przecier, przyprawy i dusimy do wyparowania wody. gdy mięsko lekko przestygnie dodajemy starty zółty ser i mieszamy. nadziewamy pieczarki i zawijamy w sreberka :) pycha! w domych warunkach mozemy takie pieczarki zapiec w piekarniku ale bez sreberka - posmarować blachę olejem wyłożyć gotowe pieczarki i piec w 180 stopniach prez około 20-30 minut. 

Kalafior
04 lipca 2019, 22:16

Sezon w pełni, każdy griluje, ale co jeśli znudziła nam sie tradycyjna kiełbacha?Podsunę wam kilka prostych pomysłów.. embarassed
Zaczniemy od kalafiora na dwa sposoby.. 
 
I KLASYCZNY:
Składniki:
1 średniej wielkości kalafior,
masło,
bułka tarta,
sól,
sreberko

Przygotowanie:
Kalfiora podgotowujemy w osolonej wodzie (od zagotowania około 5 minut) - ma być lekko twardawy.
Gdy przestygnie rozdzielamy różyczki, każda kładziemy na kawałek sreberka, ma to kawałek masełka, soli, bulki tartej i .. zawijamy w te sreberka! i na grilla!smile

II NADZIANY:
Składniki:
1 średniej wielkości kalafior,
pół kg mięsa mielonego, 
1 jajo, 
garść bułki tartej
około pół szklanki zimnej wody, 
sól, pieprz, ostra papryka,
świeży czosnek (starty)
1 cebuka pkrojona w kosteczke podsmażona

Przygotowanie:
Kalafiora podgotowujemy, ale tym razem nie rozdzielamy różyczek, a wydrążamy głąba.
Mięso mielone doprawiamy jak klasyczne mielone ( w moim przypadku jest to tylko sól, pieprz i ostra papryka, duuuuużo czosnku, ale możecie dodać co tylko chcecie i co lubicie - ważne by było wyraziste) dodajemy podszklona cebulkę, bułke tartą, jajo i zimną wodę. dobrze treba wyrobić masę. 
A teraz w każdą "dziurkę" kalafiora upychamy mięso. Zawijamy w te sreberka i na grilla lub w domowych warunkach do piekarnika( 180 stopni około 30-40 minut - w piekarniku warto z 10 minut przed podaniem zapiec bez sreberka)